Bestraling (radiotherapie)

Radiotherapie maakt gebruik van stralen. De stralen uit het bestralingstoestel zorgen ervoor dat kankercellen kapot gemaakt worden. Het doel van de bestraling kan of genezing zijn of het verminderen van klachten. Bestraling kan gecombineerd worden met andere behandelingen zoals chemotherapie en immunotherapie of dit kan na een operatie nodig zijn.  

De bestralingsarts maakt een behandelplan om de kanker zo goed mogelijk te behandelen en de gezonde weefsels zoveel mogelijk te sparen. De behandeling zelf duurt maar enkele minuten per keer: 

  • Bij een vroeg stadium longkanker kan een hoge dosis straling op de longkanker worden gegeven. Dat is meestal drie tot acht keer met als doel de kankercellen kapot te maken. Dit noemen we stereotactische radiotherapie.
     
  • Bij gevorderde longkanker wordt bestraling meestal gedurende zes weken gegeven. Daarvoor moet u bijna dagelijks naar het ziekenhuis komen.
     
  • Bij uitgezaaide longkanker kan bestraling worden gegeven om klachten te verminderen zoals bijvoorbeeld het verminderen van pijn bij een uitzaaiing in de botten.