Home » Behandelingen » Chemotherapie
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die de deling van cellen remmen of cellen kapotmaken. Ze werken vooral bij snelgroeiende cellen. Kankercellen zijn snelgroeiende cellen en daardoor gevoelig voor chemotherapie.
Welke chemotherapie gegeven wordt, hangt af van de soort longkanker, van uw conditie en de werking van bijvoorbeeld de nieren. Meestal wordt er een combinatie van medicijnen gegeven.
Een chemokuur wordt via het infuus gegeven. Dit kan soms in enkele uren op de dagbehandeling en soms enkele dagen achter elkaar. Meestal worden er vier chemokuren gegeven met steeds enkele weken rust tussendoor om te herstellen. De meeste kuren worden elke drie weken gegeven. Of de chemokuur aanslaat wordt beoordeeld met een CT-scan.
Chemotherapie kan gegeven worden:
- In combinatie met immunotherapie.
- In combinatie met radiotherapie.
- Als onderhoudsbehandeling .
- Voor of na een operatie.
Voordat de behandeling start wordt u goed voorgelicht over de werking en de eventuele bijwerkingen. Ook is het heel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken bij klachten. Er wordt altijd afgesproken wie uw aanspreekpunt is.
Voeding en chemotherapie
Het is belangrijk om tijdens een behandeling met chemotherapie goed en gezond te blijven eten. Zo voelt u zich minder vermoeid en is de kans op infecties minder groot. Op www.voedingenkankerinfo.nl staan goede voedingsadviezen voor tijdens en na de behandelingen.